Как да напишете CV на сервитьор: Съвети и примери

Ако сте избрали ресторантьорския бизнес за Ваше поприще и вече имате натрупан опит в тази сфера или тепърва започвате, ще Ви е необходима впечатляваща автобиография, с която да грабнете вниманието на бъдещите си работодатели. Тук ще научите подробно как да напишете Вашето CV на сервитьор така, че да изпъкнете сред останалите кандидати за същата позиция.

Създайте своето професионално CV сега

Откъде да започнете Вашето CV?

Всяко CV на сервитьор по нищо не се различава от обикновената автобиография. Независимо от опита или професията, то трябва да е написано ясно и сбито, за да се чете лесно, а най-важната информация в него да се открива с един бегъл поглед. За да улесните процеса на съставяне на автобиографията, се фокусирайте върху основните аспекти, като съдържание, стратегия, формат, шаблон и, най-важното, структура. Не забравяйте, че мотивационното писмо върви ръка за ръка с автобиографията, така че го използвайте, за да представите подходящите си умения и опит.
Ако се затруднявате да напишете Вашето CV на сервитьор по начин, който да Ви хареса, можете да се възползвате от нашата професионална услуга за писане на CV.

Пример на CV на сервитьор

Пример на CV на сервитьор

Изтеглете CV за сервитьор в PDF файл

Какво да включите във Вашето CV на сервитьор?

Успешната автобиография трябва да включва основната информация, свързана с хотелиерство, ресторантьорство или кетъринг. Тя може да включва умения, като обслужването на клиенти, придобиването на опит за работа в забързана среда или под напрежение, както и положително и ориентирано към резултатите отношение. Чудесно допълнение към Вашето CV могат да бъдат също предишен опит в подобна позиция или преносими умения.

Съсредоточете се върху уникалните силни страни и подчертайте измеримите си постижения. Въпреки че структурата на CV-то, включително и изборът на подходящ шаблон, може да изглежда като нещо от първостепенна важност, това не трябва да е основният фокус на Вашето CV. Не забравяйте, че целта е да покажете как опитът и уменията Ви ще донесат полза за компанията, в която бихте желали да работите. Служителите по подбор на персонала преглеждат само съществените подробности, така че се уверете, че сте кратки и завладяващи!

Създайте своето професионално CV сега

По-долу ще намерите препоръчителните раздели, които да включите в автобиографията си. След като го попълните с необходимата информация, обмислете дали да не добавите и някои незадължителни раздели, като „Постижения“ или „Препоръки“.

Когато решавате кои раздели да включите, създайте една основна автобиография, която да описва подробно длъжностите, на които сте работили досега. Когато направите това, можете да преминете към съставяне на CV за конкретната работа, по която смятате да кандидатствате, като се фокусирате върху конкретна длъжност във Вашата сфера, която е най-близка до длъжността, за която кандидатствате.

Какво да включите в личния профил на Вашето CV на сервитьор

Личният профил е раздел, чиято основна задача е да отрази Вашите цели и стремежи в кариерата, като създаде ангажиращо първо впечатление. Той дава на потенциалните работодатели представа за това, което бихте могли да предложите, преди да разгледат по-подробно Вашия опит и експертиза. Освен това Ви позволява да се разграничите от останалите кандидати, които може да имат подобни квалификации и опит на Вашите. И накрая, личният профил е възможност да се представите положително и да придадете личен елемент на Вашето CV.

Пример за личен профил на наскоро дипломирал се сервитьор

Ентусиазиран дипломант с две години стаж в натоварената сфера на обслужването на клиенти. Ориентиран съм към предоставянето на качествени услуги, с приятелско отношение към клиентите и енергичен при работата в екип, като при това продължавам да бъда мотивиран и активен дори и в най-натоварените часове. Желая да развивам нови умения и да израствам в кариерата си в хотелиерството.

Пример за личен профил на сервитьор с дълъг стаж

Всеотдаен сервитьор със 7 години стаж в частния кетъринг, сервитьорството и обслужването на клиенти. Основната ми цел е да гарантирам, че всяка нужда е посрещната с професионализъм. Имам солиден опит в обслужването както на малки, интимни поводи, така и на големи събития с над 100 гости. Имам амбицията да разширя опита си в международен план.

Оптимистичният, искрен и информативен личен профил ще Ви помогне да си осигурите интервю за работа. Прочетете тук как да напишете ефектен личен профил в CV-то си.

Какви умения да включите във Вашето CV на сервитьор

Уменията, които сервитьорът притежава, могат да се различават в зависимост от задълженията му на работа, но специфичните умения са от съществено значение. Избройте твърдите и меките умения, когато попълвате раздела „Умения“, дори ако сте ги използвали на практика само за кратко. Меките умения може да са по-малко очевидни, тъй като са естествено придобити и са трудноизмерими. Вижте примерите по-долу за идеи или разгледайте статията „Кои свои умения да опишете като пример в CV-то си?“

Примери за умения

Примери за твърди умения

  • Подробни познания в областта на храненето, здравеопазването и безопасността
  • Опит в продажбите
  • Добра организация на времето
  • Съсредоточеност при работа
  • Обработка на плащания и транзакции

Примери за меки умения

  • Лесно адаптиране
  • Ориентиран към детайлите
  • Изпълнение на много задачи едновременно
  • Добра комуникация
  • Търпение

CV на сервитьор: Какво да включите в раздела за трудов стаж

Когато попълвате раздела за Вашия трудов стаж, се съсредоточете както върху Вашите задължения, така и върху постиженията си, за да позволите на работодателя да прецени Вашата роля и интереси. За всяка работна позиция запишете постиженията си, например увеличаване на продажбите, оценка на клиентите, препоръка от предишни работодатели и др. Подплътете твърденията си с данни, като по този начин ще демонстрирате ползата, която можете да предоставите на компанията, за която кандидатствате.

Ако кандидатствате за длъжност, изискваща по-голям опит, например мениджър на бар, приложете измерими резултати към раздела за трудовия Ви стаж. С други думи, нуждаете се от доказателства, за да покажете на специалиста по подбор какво сте постигнали. Например, можете да напишете „планирах мащабен кетъринг за събития, спомогнал за увеличаване на продажбите с 20% и участвах в разработването на стратегии за задържане на настоящи клиенти“.

Примери за трудов стаж на сервитьор

Сервитьор, Бар „Ачо“, 2021 г. – досега

Изпълнявах поръчки на клиенти, сервирах храна и напитки навреме, за да поддържам високо нивото на удовлетвореност на клиентите. Предоставях препоръки за меню, отговарях на въпроси и споделях допълнителна информация с клиентите на ресторанта, за да подобря изживяването им по време на хранене. Поддържах непрекъсната връзка с кухненския персонал и мениджъра на ресторанта, за да гарантирам гладко протичане на работата.

  • Награден съм за „Служител на месеца“ за изключително представяне в сферата на обслужването и заради положителните отзиви на клиентите.
  • Осигурих отлично обслужване на маса, което увеличи броя на посетителите на заведението с 40% в рамките на 6 месеца.

В нашия блог можете да прочетете повече за това как да развиете увереност и да преодолеете стреса преди интервюто, особено ако не сте запознати с пазара на труда и с процеса на водене на интервю. CVMaker Ви препоръчва внимателно да проучите фирмата, за която кандидатствате, както и да прочетете всички изисквания за работата, преди да се явите на интервюто.

Как да посочите образованието си във Вашето CV на сервитьор

Изпълнявали ли сте подобни задължения като доброволец, стажант или нает за сезонна работа? Ако да, покажете какво сте работили в раздела „Допълнителен опит“ и подчертайте ключовите си постижения.

Разделът за допълнителен опит не е задължителен, но може да Ви помогне да подобрите CV-то си, като го направите по-привлекателно и уникално, особено ако имате малък трудов стаж или изобщо нямате такъв.

Набележете си допълнителни дейности, които не сте споменали в автобиографията си, за да ги споменете по време на интервюто за работа. За да подсилите автобиографията си, обмислете добавянето на чужди езици, хобита и интереси. Уверете се, че тези подробности са подходящи за ролята и правят молбата Ви за работа още по-атрактивна.

Примери за допълнителен опит

  • Завърших курс по сервиране на храни и напитки – ниво 1
  • Получих диплома за професионално сервиране на храни и напитки – ниво 2
  • Работих като доброволец в местно кафене през 2017 г, където сервирах храна и напитки.

Ключови изводи

Когато става въпрос за писане на заявление за работа, важи правилото: по-малкото е повече. Включването на подходящи за обявата за работа ключови думи във Вашата кандидатура от самото начало ще впечатли проверяващия и ще демонстрира, че сте отделили време да разберете какви са изискванията му.

Ето и основните етапи от писането на перфектното CV:

  • Поддържайте информацията кратка, положителна и лесна за четене.
  • Изработете подробна основна автобиография и след това автобиография, която е специфична за желаната длъжност
  • Направете автобиографията си добре структурирана, изчистена от излишни елементи, организирана и професионална.
  • Прочетете внимателно обявата, за която кандидатствате, и изберете подходящи ключови думи, които да включите в CV-то си.
  • Съставете обобщена автобиография от вашата основна автобиография, като използвате само най-подходящата информация, специфична за работата, за която кандидатствате.
  • Включете както меки, така и твърди умения в CV-то си.
  • Напишете оптимистичен личен профил, като се фокусирате върху изискванията за работата.

Създайте своето професионално CV сега

Свързани статии

Повече от 112,872 клиенти вече са си направили CV

CV maker ви позволява да си направите уникално и професионално CV в рамките на 15 минути.

Създаване на CV

Шансовете ви за намиране на работа ще се увеличат с 65%