Референции към CV - задължители или по желание?

Идва момент в живота ви, когато или започвате, или решавате да търсите нова стъпка в кариерата си. Това ще изисква да работите върху автобиографията си. Въпреки че всички части на автобиографията трябва да са актуални и да впечатляват, значението на референциите в автобиографията е спорно.

В графата „Препоръки“ се посочват такива, само ако в самата обява се изискват вписването на препоръки от предишни работодатели или колеги. В този случай трябва да впишете една или две препоръки с координати на хората, които са ги дали, например от бившата ви работа, някой колега, от университета и др. Ако нямате пък препоръка може да се свържете с тези хора и да помолите да ви напишат препоръка, стига да сте в добри отношения разбира се. Ако работодателят не е посочил изрично предоставяне на препоръка, в това поле отбележете "при поискване".

И не забравяйте, че вашата автобиография трябва да е написана грамотно и четимо на съответния език. Ето защо е добре след като я съставите да се консултирате с човек, който говори добре езика (ако е на чужд език), за да провери за евентуални граматични, стилистични и правописни грешки. Това се отнася и за българския език – трябва да е написана без грешки, без прекалено отнасяне в описване на детайли, стегнато и интелигентно.

Какво представляват референциите/препоръките?

Референтите, често наричани рефери, са лица, които имат опит в работата с вас в професионална среда и са в състояние да предложат представа за вашите способности и лични характеристики. С тях могат да се свържат специалисти по набиране на персонал, за да дадат обективно мнение за кандидат по отношение на техния набор от умения и пригодност за свободно място.

Трябва ли да спомена референции в автобиографията си?

Необходимостта от препоръки зависи от самата свободна позиция. Ако една компания ясно заявява, че трябва да добавите препоръки към вашето cv, тогава нямате избор. Ако обаче те не поискат това, тогава би било по-добре да го оставите. Работодателите предпочитат компактно cv не повече от 2 страници, така че трябва да сте ефективни с пространството. Освен това би било по-изгодно да го използвате в по-късните етапи от процеса на кандидатстване. Посочването на референции може да бъде полезно, ако нямате трудов опит и искате да попълните празните полета в автобиографията си.

Създайте своето професионално CV сега

Плюсове и минуси на добавяне на препратки

Добавянето на препратки към вашето cv предлага различни предимства. Едно от основните предимства е, че осигурява достоверност на вашето cv. Кандидат, който има референция в автобиографията си, която може да подкрепи твърдения за конкретни умения, ще бъде по-правдоподобен от кандидат, който няма референции. Освен това, ако вашата препоръка е някой добре известен в бранша или има възхитителна позиция в организация, това може да впечатли набиращия персонал. Добавянето на препратки обаче също може да бъде неблагоприятно. Както споменахме по-рано, добавянето на препратки ще изисква място и това може да е малко, ако имате приличен опит. Може също да се счита за ненужно, като се има предвид, че сте едва в началото на процеса на кандидатстване.

Тип препратки

Много е вероятно да сте работили професионално с други хора през годините. Тези лица могат да: бъдат

  • Вашият работодател. Както споменахме по-горе, специалистът по подбор на персонал ще се свърже с референт, за да постави под въпрос вашите компетенции и личност. Колега с по-висша роля над вас може да бъде страхотен рефер, защото може да гарантира вашата надеждност и точност.
  • Колега. Някой, който е работил с вас по проект, може да бъде идеално подходящ за подкрепа на твърденията ви, тъй като като има личен опит в свидетелството на вашите способности и личност. Особено ако сте имали по-висока позиция от колегата си, защото можете да подкрепите твърденията за вашите управлявани способности.
  • Лектори. Възможно е да ви липсват трудови опити и сега да не познавате някой, който да ви подкрепи на професионално ниво. Като алтернатива можете да използвате професор като рефер.

Критерии за референции

Имайте предвид, че вашите големи възможности могат значително да повишат шансовете ви да бъдете наети. Трябва да сте сигурни, че е най-вероятно да предложите положителна представа за вас като професионалист. Освен това се уверявате, че избягвате да добавяте съсед, приятели или членове на семейството като референция, защото те могат да бъдат пристрастни в мнението ви.

Как да получите референции

Важно е да потърсите разрешение, преди да добавите някого като препратка. Има различни начини да направите това, в зависимост от отношенията между вас и вашия съд. Най-добрият начин да поискате одобрение е лице в лице, тъй като като можете да съобщите от какви работни места се интересувате и можете да разберете какво мисли за вас като професионалист. В противен случай е достатъчен имейл или съобщение на друга онлайн платформа. Като цяло, опитайте се да намерите поне три предложения за вашето cv.

Алтернативни предложения в случай на малък/без трудов стаж

Възможно е да не сте натрупали много трудов опит през годините и след това да нямате някой, когото да добавите като рефер. Ако случаят е такъв, можете да добавите други типове лица, за да предложите доверие на вашето CV. Както споменахме по-рано, можете да добавите професор като референт. Ако например този човек е работил с вас по дипломна работа, той или тя може да гарантира за вашите организационни и изследователски умения. Ако сте член на извънкласен клуб, да помолите треньора да му бъде рефер. Друг пример може да бъде координатор на доброволци, ако сте работили доброволно в миналото. Въпреки това, че специалистите по подбор на персонал предпочитат професионални рефери, тези алтернативи ще гарантират, че ще имате шанс да получите и работата.

Създайте своето професионално CV сега

Как и къде да добавите няколко думи към CV

Имайте предвид, че повечето от вас трябва да бъдат предвидени да бъдат добавени в края на вашия cv. Трябва да включите пълното им име, длъжността, техниката на работодателя и кратко описание на връзката ви с тях. Въпреки това, че добавянето на данни за контакт към референциите е обичайно, може да бъде и полезно, ако решите да ги оставите. Първо, ако специалистът по набиране на персонал се свърже с вас, за да потърсите данните за контакт на вашите референции, вие вече ще знаете, че смятате за сериозен кандидат, защото извършвате проверка на миналото. Второ, след като разберете, че ще извършите проверката на миналото, можете да информирате вашите съдии, че скоро можете да получите телефонно обаждане и да ги подкрепите. Вашите референти също могат да не оценяват тези данни за контакт, за да бъдат публично достояние.

Изготвяне на справка за обаждане

След като разберете, че специалистът по подбор на персонал ще се свърже с вашите референти, можете да ги подкрепите, за да сте сигурни, че ще увеличите максимално шансовете си да бъдете наети. Има много начини да направите това. Първата стъпка е да ви информира за ситуацията, позицията, за която сте кандидатствали (ако е възможно, дайте имната характеристика на длъжността) и името на организацията. Можете също така да подчертаете специфичните умения, които имате, и вашите постижения, да бъдат получени при телефонно обаждане от специалист по подбор на персонал. Като цяло специалистите по подбор на персонал задават на съдиите въпроси, подобни на кандидата. Те включват въпроси относно началната и крайната информация за работа, причина за напускане, отговорности, точност, силни и слаби страни, колко добър кандидат се разбира с другите и т.н.

Дали трябва или не трябва да се споменават препратки

Освен цялата информация, дадена по-горе, е важно да вземете предвид и следното:

  • Споменете ролята на препратката
  • Благодарете им, ако сте получили работата
  • Поддържайте връзка с вашите рефери от време на време
  • Съобразете предложенията си с уместността на свободното място
  • Не включвайте данни за контакт на референции в избрано cv, което споделяте/качвате на няколко места, уважавайте тяхната поверителност
  • Не добавете някоя като референция, която е имала лош опит с вас
  • Не добавяйте остаряла препратка към автобиографията си. Освен ако нямате достатъчно професионален опит, не е необходимо да използвате вашия работодател като референт
  • Не правете списъка си с твърде дълги референции. Питайте се, за да запишете три до максимум пет препратки.

Създайте своето професионално CV сега

Свързани статии

Повече от 112,872 клиенти вече са си направили CV

CV maker ви позволява да си направите уникално и професионално CV в рамките на 15 минути.

Създаване на CV

Шансовете ви за намиране на работа ще се увеличат с 65%