Как да напишeм студентско CV?

Най-добрите съвети, за да ви наемат на работа!

Както всеки наскоро завършил студент ще ви каже, в България вие сте конкурентноспособен едва след като напуснете учебното заведение, в което сте били. Ето защо е изключително важно да положите достатъчно усилия за изграждането на професионална и лесна за четене автобиография. Независимо дали търсите временна работа на непълен работен ден или първата си работна позиция, това не е проблем. Ключът е да се уверите, че вашето CV е представително и компактно. Следвайте нашите насоки, за да научите ефективни стратегии за писане, съвети и трикове, за да създадете впечатляваща автобиография на студент.

Независимо от опита ви, нашето ръководство ще ви предостави всичко, което трябва да знаете за следващото си студентско CV. Продължете да четете, за да разберете как да създадете идеалното CV, което да отговаря на вашите кариерни нужди.

Създайте своето професионално CV сега

Подготовка: Пояснения на процеса на писане на автобиография на студент

Автобиография (CV), означава „жизнен път“ на латински, и се отнася до краткото писмено резюме на кариерата, образованието и областите на опит на дадено лице. Използва се по време на процеса на кандидатстване за работа и за оценка на кандидатите въз основа на специфични критерии за дадено свободно работно място. Много проучвания показват, че средно специалистите по подбор на персонал сканират автобиографии в рамките на 9 секунди. Ето защо е от изключителна важност автобиографията ви да привлича вниманието и да е лесна за възприемане, обяснявайки защо сте подходящият за една фирма.

За да създадете успешна автобиография, не забравяйте да следвате всички стъпки за разработването й, съдържащи следната информация:

  1. Планиране
  2. Проучване и събиране на данни
  3. Създаване на главна автобиография
  4. Проучване на ключови думи въз основа на страницата за свободни работни места
  5. Проектиране на индивидуално CV
  6. Корекция и редакция

Структура на CV-то

Започнете с данни за контакт, след това преминете към основните компоненти на вашето CV, като образование, квалификации или трудов опит. Можете да извлечете целия опит, който може да бъдат взет от различни работни места, позиции или институции. Имайте предвид, че личният профил се пише последен. Изразявайте се с пълни изречения, започвайки с глагол за действие или прилагателно, за да направите писането си по-убедително и стегнато. Можете също така да използвате опорни точки тук и там, например, за да изброите вашите задължения или постижения (напр. подходяща курсова работа, резултати от изпити).

CV-то на всеки изглежда различно. Въпреки това, фондация трябва да бъде включена независимо от вашата сфера на интереси. Предоставихме списък с различни раздели, които можете да намерите в почти всяка автобиография.

Едно стандартно студентско CV трябва да съдържа следното;

  • Лична информация;
  • Резюме на профила;
  • Трудов стаж (ако има такъв);
  • Области на експертиза (умения);
  • Образование и квалификация.

Можете също да използвате следните части, но те не са задължителни и са приложими по избор:

  • Допълнителен опит;
  • Сертификати;
  • Технически умения;
  • Езици;
  • Хобита и/или интереси;
  • Препратки;
  • Награди и постижения.

Търсите пример за автобиография? Нашият инструмент за създаване на CV - CV Maker разполага с разнообразна колекция от различни CV шаблони, одобрени от HR.

Основна автобиография

Основната автобиография включва целия ви опит, обучение, курсове, сертификати и допълнителна информация в документ от една страница. Включете уместна информация, в зависимост от това каква работа търсите. Съберете, запишете и компилирайте всички лични, академични и професионални постижения в документ от една страница. Избройте и опишете своето образование и професионален опит, като обясните всичко, което сте постигнали досега.

Вашият главен CV документ е основен дневник на цялата ви трудова и академична история. Можете да мислите за него като за справочен инструмент, когато трябва да приспособите автобиографиите си към конкретна свободна позиция. Актуализирайте своето основно CV последователно, като добавяте нови умения, проекти или постижения, дори ако те са извън обхвата на вашата кариера. Въпреки че отнема много време, ние все пак силно го препоръчваме. Уверете се, че сте изброили академичния и трудовия си опит в обратен хронологичен ред, като започнете с най-скорошните стажове и образование - били ти формални или неформални.

Защо да губите време за писане на основна автобиография?

Писането на CV за конкретна работа от нулата всеки път, когато кандидатствате за работа, създава много място за грешки и несъответствия. Можете неволно да пропуснете определена информация или да забравите как сте формулирали някои фрази. Ето защо, преди да съобразите автобиографията си с конкретна длъжност, запазете цялата информация в основната си част. Това ще ви попречи да пренаписвате или извиквате многократно една и съща информация. Можете да копирате и поставите всички необходими детайли или точки от основната си автобиография и вместо това да ги пригодите към желаната от вас свободна позиция.

Автобиография, специфична за свободното място

Когато работите върху автобиографията си за конкретна работа, създайте списък с всички критерии за подбор (т.е. ключови думи и необходими умения). Съпоставете ги и ги включете в автобиографията си за конкретно свободно работно място, като използвате ключовите повтарящи се елементи от страницата за свободното работно място. Заедно с основната си автобиография, използвайте този списък, за да копирате и поставите най-подходящата информация за работна позиция, за която кандидатствате. По този начин се гарантира създаването на удобно за ATS и фокусирано върху ключовите думи CV. Вашата автобиография, конкретна за свободното място, трябва да е дълга 1 (или максимум 2) страници без никакви неподходящи секции. Не забравяйте, че не е възможно да включите всичко, което сте постигнали.

Защо е добре да адаптирате автобиографията си към всяко приложение?

Всички работни места са различни. Всеки работодател има различна идентичност на марката и начин на работа. Ако не съобразите автобиографията си с изискванията на всеки работодател, тогава ще се лишите от възможността да получите това толкова важно интервю. Въпреки това, като съобразите автобиографията си със свободната позиция, вие си давате най-добрия шанс да бъдете поканени на интервю. Вашето CV не е необходимо да бъде изцяло пренаписвано всеки път, когато кандидатствате за нова работа. Превключването на фокуса към конкретни умения и ключови думи, докато правите фини промени, може да направи значителна разлика.

Например, представете си, че искате да получите работа в благотворителния сектор. Ако вашият работодател е благотворителна организация в областта на медицината, посочете знанията си по биология първо във вашето образование. Ако благотворителната организация работи в чужбина, трябва да посочите вашите езикови умения в горната част на вашето CV. Дори и да смятате, че тези подробности няма да имат значение, трябва да запомните, че автобиографиите на някои студенти са много сходни. Малко коригиране може да ви даде предимство пред вашите конкуренти, като ви вкара в краткия списък за интервю.

В зависимост от свободното място, преформулирайте и пренаредете личния си профил, за да отговорите на очакванията на вашия работодател. Не забравяйте да насочите основните ключови думи, свързани с кариерните ви цели, като например да станете HR асистент, анализатор на данни или психолог. Включете и меки умения, подходящи за позицията, която възнамерявате да преследвате.

Проучете фирмената култура

Потопете се в културата на компанията, като проучите нейната визия и цели. Очертайте автобиографията си според конкретна длъжност. Тази тактика показва на вашия потенциален работодател, че сте внимателни към техните нужди и имате истински интерес и ангажираност.

Съберете информацията от свободното място, за което кандидатствате, както и уебсайта на фирмата, и по-конктерно в страницата „За нас“, за да се запознаете с марката и ценностите на компанията.

Създайте списък с основни изисквания, формулировка и елементи от ценностите и нуждите на компанията. В комбинация с основната си автобиография, използвайте този списък, за да преформулирате и поставите информация в CV-то си за конкретна свободна позиция. Въпреки че ще отнеме повече време да се направи автобиография, конкретна за свободното работно място, разходите зад това не си заслужават.

Какво представлява ATS и как да го оптимизирате

Системата за проследяване на приложения (ATS) е софтуер за работодателите за управление, филтриране и проследяване на кандидати чрез процеса на наемане и набиране на персонал. С две думи, по-големите компании са склонни да използват тези автоматизирани процедури за сканиране на автобиографии, за да идентифицират идеалните кандидати, които имат съответните качества в CV-тата си. Фирмите и специалистите по подбор на персонал използват ATS, за да спестят време по време на процеса на кандидатстване.

ATS може да филтрира вашите качества и квалификации по следните променливи:

  • Брой години трудов стаж;
  • Конкретни ключови думи;
  • Опит с определени умения или софтуер;
  • Определени знания или умения;
  • Говорене на определен език.

За да оптимизирате автобиографията си за ATS, потърсете свободно работно място, което ви интересува, и избройте повтарящите се ключови думи в текста. Може да включва меки и твърди умения, задължения и отговорности или други жизненоважни характеристики. Съобразете бъдещите си автобиографии с фирмената култура, като разгледате страницата „За нас“. Следете ценностите, интересите и целите на компанията. В зависимост от вашия работодател се прилагат различни условия и ключови думи за търсене, така че винаги ги проверявайте, преди да изпратите кандидатурата си. И накрая, копирайте и включете тези ключови думи във вашето специално CV, като се уверите, че са лесни за четене и се вписват в контекста.

Съвет: когато пишете конкретна автобиография за свободна позиция, винаги се позовавайте на основното си CV като изходен документ. Създаването на главна автобиография и проучването на ключовите думи на компанията може да ви помогне да намерите мечтаната работа. Не пренебрегвайте тази възможност.

Създайте своето професионално CV сега

Стил на писане

По време на процеса на писане използвайте ясен език и сплотена структура, като избягвате всякакви неясноти. Добре е да си служите с глаголи за действие, за да убедите своя специалист по набиране на персонал. Придържайте се към ключовите думи, които се появяват на уебсайта на компанията и работната позиция. Оформлението на CV за студенти трябва да бъде съобразено с културата на компанията и да отговаря на типа работа (напр. творческа, техническа). Автобиографиите са официални документи и трябва да бъдат третирани като такива.

Коригирайте автобиографията си за печатни и правописни грешки. Дори брилянтните автори на есета в университета допускат грешки от този тип, така че проверете отново, преди да го изпратите. Не включвайте информация в автобиографията си, която вече е включена във формуляра за кандидатстване. Или съкратете автобиографията си, или включете допълнителна информация, която иначе би трябвало да пропуснете.

Уверете се, че сте хармонизирали различните части на вашето CV и мотивационно писмо, за да го направите последователна, последователна история за специалистите по подбор на персонал. Например, ако кандидатствате за работа с търговска насоченост, не е полезно да споменавате амбицията си да станете световноизвестен природозащитник.

Избягвайте да пишете от първо лице, тъй като може да звучи твърде лично или непрофесионално. Използвайте местоимения от първо лице само ако е необходимо. Вместо това изберете да пишете в трето лице, без да използвате вашето име/местимения или първо лице без I/me/my. Вижте нашата примерна автобиография на студент за повече подробности и насоки.

Трябва да изгладите някои несъответствия в текста си или да подобрите писането си?

Разгледайте нашия уебсайт за създаване на CV за професионална помощ от различни специалисти, които ще ви напътстват стъпка по стъпка при писането на CV или мотивационно писмо за дигитален маркетинг. Свържете се с нас, за да получите съвет от експерт, който е създал хиляди CV-та.

Какъв формат и структура са най-добри за CV на студент?

Някои работодатели предпочитат формата на CV, който искат техните кандидати да използват. По-специално, те може да очакват да изпратите хронологично CV със специфичен тип шаблон за студент. Например, може да бъде черно-бяло, минималистично, цветно CV или базирано на постижения CV. Въпреки това имайте предвид, че това е различно при отделите за подбор на персонал и компаниите. Така че, бъдете в крак с най-новите актуализации и изисквания. Работодателите правят това, за да ускорят или улеснят процеса на подбор, при който работодателите предпочитат един стил пред друг.

Впоследствие това им пречи да дублират многократно информация, като същевременно забавя процеса на наемане. В случай, че няма определена конкретна структура или формат за вас, помислете за използването на добре познат и лесно достъпен формат на студентска автобиография. Уверете се, че има ясен и четим шрифт и че като цяло изглежда професионално.

Когато избирате шрифт, изберете лесен за четене и завладяващ шрифт за читателите. CV Maker предоставя разнообразна колекция от подходящи шрифтове, които нашият екип оптимизира за четливост. Примери за стандартни и добре обосновани шрифтове могат да включват Comic Sans, Times New Roman, Arial и Verdana.

Използвайте малко по-голям размер на шрифта за данните си за контакт (включително пълното име) и заглавието на текущата длъжност – в крайна сметка автобиографията е за вас. Силно препоръчваме да използвате подзаглавия или подполета за основните раздели на вашето студентско CV. Използвайте прекъсвания на редовете, така че информацията във вашaта автобиография да е просто подредена и да може бързо да се сканира. Не забравяйте, че работодателите разглеждат стотици силни автобиографии на студенти за една позиция. Някои професионалисти дори имат специфична задача да ги преглеждат всеки ден. Като знаете това, бъдете готови, че CV-то ви ще бъде прочетено в детайли само ако премине първия етап или сканиране.

Не е фиксирано колко дълго трябва да бъде автобиографията, тъй като зависи от друга информация, предоставена в мотивационно писмо или формуляр за кандидатстване. Въпреки това, ако преобръщате две страни на A4, тогава вашето CV би било твърде дълго и трябва да го съкратите.

Компоненти на студентска автобиография

Шаблон и презентация

Когато създавате своето студентско CV, изберете шаблон, който да отговаря по-добре на визията на компанията и желаната от вас позиция. В зависимост от вида на индустрията, помислете дали вашата работа изисква повече логическо или творческо мислене. Въпреки това, прибягвайте до проектирането на визуално ангажиращо или черно-бяло CV, за да изброите трудовата си история. Не забравяйте, че вашето оформление ще бъде първото впечатление за специалист по подбор на персонал, който оценява вашата кандидатура. Проверете уебсайта на компанията и съобразете автобиографията си с нейните дизайнерски характеристики.

Да предположим, че кандидатствате за по-креативна позиция; в такъв случай можете да изберете цветно и минималистично оформление с различни банери или форми. Не се чувствайте длъжни да се придържате към един шаблон – не се колебайте да експериментирате, за да разберете какво работи най-добре за вас и измислете начини да направите автобиографията си по-иновативна и артистична. Използвайте визуалните форми и цветове, за да демонстрирате какво ви движи като личност. Не се страхувайте да изразите себе си, докато показвате основните си силни страни.

Съвети относно вашия тип CV файл

Кандидатствайте за свободни позиции, след като автобиографията ви е запазена като PDF. Уверете се, че вашето CV се отваря правилно на всяко устройство. Нашето приложение CV Maker прави това автоматично вместо вас.

Стремете се да поддържате текста на своята автобиография CV кратък и сбит. Тя трябва да включва една или максимум две страници във формат А4. Това обаче не означава, че вашето CV не може да бъде по-дълго от препоръчания брой страници. По-дългата автобиография е по-приложима за академични позиции и STEM индустрии. Не забравяйте, че тя ще бъде прегледана за няколко секунди от специалистите по подбор на персонал.

Търсите шаблон за CV на студент? Нашият инструмент за създаване на CV разполага с разнообразна колекция от над 20 напълно адаптивни шаблона за автобиографии, одобрени от HR. А ако скоро Ви предстои димпомиране и желаете да започнете работа в областта по обслужване на клиенти, тази статия, предоставяща Ви помощ в написването на CV за служител клиентско обслужване, ще Ви бъде от голяма полза.

Как да започнете да пишете автобиография като студент?

Вижте пример за студентска автобиография и работете от него. Има много шаблони за избор, които ще ви помогнат да започнете. Използването на образец на CV на някой друг или получаването на обратна връзка може да бъде голяма помощ и със сигурност е по-добре, отколкото да се взирате в празен лист хартия. Досега мнозинството от работодателите ще очакват студентът да създаде такъв на текстообработваща програма, който може да бъде отпечатан на един или два листа хартия A4 или изпратен по имейл, в зависимост от съответния процес на кандидатстване.

Лична информация

Разделът с лична информация съдържа кратки данни за контакт за потенциални специалисти по набиране на персонал и работодатели, за да се свържат с вас или да намерят повече информация за вашето местоположение или личен живот. Този раздел трябва да бъде лесно разпознаваем и четлив.

ВКЛЮЧЕТЕ:

  • Вашето пълно име (пояснете първото име, ако е неясно);
  • Място на пребиваване (град, в който се намирате);
  • Телефонен номер;
  • Имейл адрес.

НЕ ВКЛЮЧВАЙТЕ:

  • Лични имейл адреси ([email protected]);
  • Възраст/дата на раждане, пол, пол, националност (освен ако не се изисква);
  • Снимки или лога на себе си: Снимките и лога на себе си са забранени в България
  • Домашен адрес.

Допълнителна информация

Като студент може да имате портфолио или друг опит в ръка, който е твърде дълъг, за да го включите в автобиографията си. Затова препоръчваме вместо това да включите препратки към профила на кандидата. По този начин ви позволява да разработите повече странични проекти, опит и интереси. Поради липсата на място в автобиографията си, помислете дали да не я свържете към следващите страници.

  • LinkedIn профил (ако е представителен и актуален);
  • Портфолио уебсайт;
  • Акаунти в социални медии (за търговци, дизайнери и блогъри);
  • Професионални уебсайтове (напр. Медиум, публикации).

Образование

Ако наскоро сте завършили или сте магистър, не забравяйте първо да включите текущата си информация за степента, включително висшето учебно заведение, където сте я получили. След това се върнете към резултатите от A-level, GCSE или еквивалентно обучение, което сте имали. Споменавайте гимназиалното си или предуниверситетско образование само когато имате малък трудов стаж. Можете също да го изберете, ако нямате какво да добавите към автобиографията си. Обикновено ви съветваме да се въздържате от използване на каквито и да е квалификации за завършване на училище (т.е. неуниверситетско ниво). Искате ли да научите повече за автобиографиите на завършилите? Тогава вижте нашата статия за това как да овладеете уменията си за писане на CV.

Следвайте следната структура за раздела за образование.

ИНСТИТУЦИЯ, МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, ДАТА

  1. ИМЕ НА КУРСА;
  2. НИВО НА ОЦЕНКА ИЛИ ОТЛИЧИЯ (ако е приложимо);
  3. ПРЕДМЕТИ, КУРСОВЕ, МОДУЛИ (включете подходящи в автобиографията си за конкретна свободна позиция);
  4. ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПОСТИЖЕНИЯ, НАГРАДИ ИЛИ ПРИЧАНИЯ.

По отношение на съдържанието на CV на студент, разгледайте следните елементи, които можете да включите:

  • Университет (бакалавър, магистър или доктор): включете продължителността на вашата степен (все още не е завършена), името на институцията, степента, която сте завършили, и вашия среден успех (само ако е 3,0 или по-висок). Вижте структурата, която можете да следвате по-горе.
  • Описание на степента: разглеждайте го като описание на длъжността, но вместо това в образователна среда. Веднага след заглавието и датите на дипломата си напишете 3-4 изречения, обясняващи научените умения, придобити в университета. Нашият силен съвет е да превърнете тези академични умения в професионални. Помислете за подходящи умения, които ще бъдат от значение в желаната от вас индустрия и ги обслужете за свободното място.
  • Сертификати и професионални курсове: за да покажете професионалните си умения пред работодател, посещаването на онлайн курсове от признати уебсайтове или институции би бил един от най-добрите начини да го направите.
    За да подобрите шансовете си за намиране на работа, не се колебайте да добавите професионални сертификати и курсове, ако са свързани с вашата област на обучение. Ако все още смятате, че не е достатъчно, помислете за започване на стаж или чиракуване в малка компания, която не изисква много опит.
  • избягвайте да изброявате всички предмети, които сте завършили. Вместо това посочете крайната си оценка и броя на кредитите или курсовете, които сте постигнали. Имайте предвид, че този раздел не е задължителен. Ако сте учили в международна гимназия, това може да бъде отлично допълнение, за да подчертаете вашата непредубеденост и способност да работите в разнообразен и мултикултурен екип.

Създайте своето професионално CV сега

Как да напишем раздел за образование в CV на студент?

Що се отнася до писането на автобиография за студенти, горещо препоръчваме да превключите фокуса на вашата автобиография към студентски общества, курсове и академични постижения (напр. сертификат за отличие, програма за обмен, полеви изследвания в чужбина). Относно оформлението на CV за студенти, полезно е да поставите образованието над трудовия опит в студентската си автобиография. Друга характеристика, която се откроява в автобиографиите на студенти, е описание на степента, с което можете да продадете дипломата си на работодател. То обхваща вашите първични научени академични умения, които можете да превърнете в професионални умения. Прилага се само за тези студенти, които имат малък или никакъв трудов опит.

По-долу ще намерите допълнителна информация и съвети относно често търсени теми, свързани с раздела за образование:

  • Приоритет на образованието: първо поставете последното си завършено обучение. Ако е подходящо за работата, за която кандидатствате, включете подробности за степента си, като специфични усвоени умения, предприети проекти и вашата конкретна роля и постижения. Вижте примерите по-горе за повече информация.
  • Училищни задачи: направихте ли задача или презентация, където можете да демонстрирате уменията, необходими за работата, за която кандидатствате?
    Ключът тук е представянето; може да искате да се съсредоточите върху курсовете, които са най-подходящи за сферата на работа, вместо върху целия ви списък с оценки. Имайте предвид, че вашите оценки не са нещо, което работодателят непременно би търсил. Вашият опит и съответните странични дейности биха надвишили образованието.

Контролен списък:

  • Поставете раздела за вашето образование над трудов стаж;
  • Помислете за писане на автобиография, базирана на умения;
  • Съсредоточете се върху допълнителен опит (напр. стажове, свободна практика, доброволчество, странични работни места);
  • Напишете описание на степента в 3-4 изречения вместо длъжностна характеристика;
  • Включете съответния си академичен опит (напр. теза, окончателна оценка, подходяща курсова работа).

Ако искате повече подробности, вижте нашите статии (CV, базирано на умения или CV на дипломиран), за да научите повече за това как да подчертаете своите умения и образование.

Трудов стаж

В раздела за трудов стаж опишете работата и трудовия опит, които вече сте имали. Обяснете накратко основните си задачи, отговорности и постижения. Опитайте да се съсредоточите върху преносими умения за студентска автобиография. Това ще ви помогне да си намерите работа, гарантирайки, че притежавате основните компетенции за желаната от вас позиция.

Като цяло вашият раздел за трудов опит би трябвало да включва следната структура:

ДЛЪЖНОСТ, ФИРМА, МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, ДАТА

  • Задължения;
  • Ежедневни задачи и текущи проекти;
  • Хора, с които сте работили (техните титли/ниво на старшинство), екипът, в който сте/сте били, и всички групи, с които си сътрудничите;
  • Постижения;
  • Какво направихте, как и какво беше въздействието - всякакви измерими резултати.

УМЕНИЯ

  • Умения, които сте придобили или практикували, твърди и меки умения.

РЕФЕРЕНЦИИ (не се препоръчва, освен ако не е много ценно или задължително)

  • Пълно име, информация за контакт и длъжност.

Не забравяйте да напишете този раздел с глаголи за действие, за да опишете вашите задължения и постижения. Избройте опита си в обратен хронологичен ред, като подчертаете най-скорошния си опит. Напишете няколко реда, описващи ежедневните си задължения или отговорности, след което използвайте 3-4 точки, за да изброите постиженията си.

Включете само опит, който е подходящ за позицията или където сте придобили преносими умения. Ако посочвате трудов опит над вашето образование, уверете се, че предишният ви стаж или работа е бил тясно свързан с работата, за която кандидатствате. Ако не е подходящо, поставете го под раздела за образование.

  • Стажове: това е може би най-добрият заместител на вашия трудов опит. Дава ясен пример за това как сте приложили научените си умения. Или това е вашето време по време на работа, или работите върху практически проект за корпоративна организация. Освен това уменията, придобити от стаж, ви правят по-ценни като служител.
  • Стажове и чиракуване: подобно на стажовете, те преодоляват пропастта между вашите академични, лични и професионални интереси. Това сигнализира на специалиста по подбор, че имате трудни умения, придобити по време на практическия ви опит. Можете да гледате на това като на инвестиция в кариерата си. Въпреки че обикновено не получавате много пари за този вид обучение, наградата е много по-добра, отколкото изглежда на пръв поглед. Студент със завършен стаж или чиракуване вече има много по-голям шанс да получи работа от този, който има само университетски опит.
  • Самостоятелната заетост или работата на свободна практика са чудесни допълнения към вашето CV. Включете длъжността си, име(на) на компания или клиент и дати. Подобно на професионален опит, странични работни места или стажове, използвайте няколко реда, след това точки: включете вашите задължения и постижения.
  • СЪВЕТ: ако като студент не сте сигурни каква работа бихте искали да преследвате, помислете за присъединяване към програма за проследяване на работата. Това е вид обучение на работното място, при което един неквалифициран служител се учи от по-опитен.вид обучение на работното място, при което един неквалифициран служител се учи от по-опитен. По-специално, те следят отблизо и наблюдават друг професионалист, изпълняващ работа. Откривате ежедневните задължения и отговорности, необходими, за да успеете в индустрията, която ви интересува.

Допълнителен опит

Това е незадължителен раздел, който обикновено служи като бележка под линия за кариера, за да покаже предишен опит, без да въвежда червени знамена като остаряло образование или опит. Помислете за проекти и позиции в борда на студентското общество, които биха могли да увеличат шансовете ви за намиране на работа.

СЪВЕТ: Ако сте били доброволци в миналото или може би сте имали кратък стаж, който няма отношение към кариерните ви цели, тогава е най-добре да го оставите, освен ако не можете стратегически да демонстрирате преносими умения.

Вижте примери по-долу за това как да покажете допълнителен опит в техническа автобиография.

Странична работа: дори ако сте работили като барман или сервитьорка или не сте имали прекрасна трудова история, пак би било ценно да включите странични работни места. Те ви позволяват да покажете способността си да се ангажирате, като извършвате допълнителна работа освен обучението си. През цялата си кариера вероятно сте придобили основни знания и умения, имали сте работни задължения и сте останали за по-дълъг период. Примери за странични работни места могат да включват сървър в ресторант, барман в бар, куриер за служба за доставка или някаква друга позиция в кетъринга или търговията на дребно.

  • Асистенти или преподаватели: те са известни с това, че предоставят академична помощ на назначените студенти извън обстановката в класната стая. Чрез този опит придобивате ценни преподавателски умения като решаване на проблеми, лидерство, комуникация и адаптивност за всеки отделен ученик. Преподавателите са склонни да бъдат търпеливи, мотивирани и ентусиазирани относно предметите си. Можете също така да подчертаете квалификациите за обучение и меките умения в резюмето на вашия профил. Ще разработим повече за това по-късно. В този раздел можете да включите следните постижения: повишаване на оценката от окончателния изпит или обучен, приет в бакалавърската програма благодарение на вашите насоки. Като асистент в преподаването можете да включите своя принос, броя на студентите, на които сте преподавали, и в какъв курс.
  • Студентски общества: ако сте били член на борда на студентско общество във вашия университет или сте участвали активно във вашата студентска общност, включете това в автобиографията си. Ако опитът е подходящ за работата, за която кандидатствате, запишете го в секцията за допълнителен опит. Ако не е уместно, посочете го под своя опит в университета под „Образование“. Не забравяйте да се съсредоточите върху уменията, които смятате за преносими и подходящи за бъдещата ви кариера.
  • Доброволство: като цяло доброволческите дейности не са част от раздела за трудов опит, тъй като като не сте технически наети или платени от работодателя. Това може да зависи от вашия опит като доброволец, но в повечето случаи е по-безопасно да го запазите в този раздел. Доброволчеството е нещо, което мнозина подценяват, защото този опит все пак ви позволява да придобиете подходящи практически умения, когато работите в разнообразен екип. Не се колебайте да добавите този раздел, ако имате подходящ опит.
  • Проекти: проектите могат да показват примери за преносими умения, прилагани в неакадемична среда. Добавянето им към вашето CV илюстрира способността ви да отделяте време, да ръководите, инициирате или управлявате проекти за дълъг период от време. Проектите са от полза, ако сте наблюдавани или си сътрудничите с други за постигане на цел.

Малко или липса на трудов опит?

Наличието на професионален опит е много важно, когато кандидатствате за първата си работа след дипломиране или докато сте студент. Тъй като повечето студенти нямат много професионален опит, те трябва да научат как функционира бизнес или организация, докато вървят. Работодателите и надзорните органи са склонни да разбират това и ще се погрижат да въведат основните умения, необходими за намиране на сигурна работа.

За кандидати с малък или никакъв опит, помислете за промяна на основния фокус на вашето студентско CV към образование. Избройте съответните академични постижения, студентски общества или нещо друго, което може да бъде полезно в следващата ви работа. За повече подробности вижте раздела за образование. Помислете за промяна на основния фокус на вашето студентско CV към образование.

СЪВЕТ: Ако имате малък трудов опит, поставете раздела за образование над трудов стаж.

Умения

Опитът не идва от нищото, така че използвайте ноу-хауто, което имате, за да опитате и да демонстрирате уменията си в автобиографията си. Можете да използвате дейности като член на клубове и социални групи във и извън колежа, за да демонстрирате своите организационни, ориентирани към личността и комуникативни умения. Не се изкушавайте да измисляте професионален опит, който не сте имали. Има вероятност да ви хванат в лъжа доста бързо на интервю, ако нямате опит в област, която твърдите, че имате. Каквато и работа да сте свършили, дори ако е била само празнична работа, тя може да бъде уместна и да демонстрира вашата способност и желание за работа.

Трудни (професионални) умения:

Трудните умения са способности, подлежащи на преподаване и измерими, придобити и подобрени чрез практически опит, повторение и образователно обучение. За разлика от меките умения, твърдите умения са осезаеми. Те обикновено се отнасят до специфични и технически умения, които можете лесно да демонстрирате с помощта на числа или ленти за ниво на умения. Притежаването на твърди умения означава експертни познания или майсторство върху конкретна задача или поредица от задачи, необходими за изпълнение на дадена работа.

Притежаването на твърди умения означава експертни познания или майсторство върху конкретна задача или поредица от задачи, необходими за изпълнение на дадена работа. Работодателите или институциите ще поискат от вас да предоставите сертификат или диплома, за да докажете, че притежавате необходимите умения.

  • Езици за програмиране (избройте примери в Технически умения);
  • Писане и редактиране;
  • Маркетинг в социалните медии;
  • Графичен дизайн;
  • Независими изследвания;
  • Видео продукция;
  • Счетоводство;
  • Управление на проекти;
  • Обслужване на клиенти;
  • Съответствие с нормативната уредба;
  • Бизнес организация;

Меки (лични) умения:

Меките умения са черти на характера или междуличностни умения, които определят връзката на индивида с другите. Обикновено можете да ги усъвършенствате чрез практика и ежедневни житейски ситуации и на свой ред да подобрите ключовите си показатели за ефективност (KPI). Помислете как си сътрудничите или се справяте с конфликти, когато взаимодействате с други хора. Те не са непременно специфични за функцията, но могат да се прилагат във всяка професия. ожете също така да ги разглеждате като лични качества, които поддържат ситуационна осведоменост. Докато някои хора се раждат с тях, други са склонни да усвояват лични умения през целия си жизнен път. Вместо раздела ‘’Умения’’ (наричан също области на експертиза), включете меки умения в личния си профил (резюме на профила). Това ще помогне на работодателите да нарисуват по-добра картина за вас и ще направят горната част на вашето CV по-привлекателна.

  • Управление на времето
  • Амбициозна
  • Ентусиазиран
  • Организиран
  • Внимателен
  • Ориентиран към клиентите
  • Предприемчив
  • Копирайтър
  • Емпатия
  • Гъвкав
  • Авантюрист
  • Упоритост

СЪВЕТ: Претендирането на умения е едно, демонстрирането им е друго. Ако специфични умения са необходими за конкретна роля, не просто твърдете, че ги притежавате, а се опитайте да посочите къде сте ги научили. Така че, ако претендирате за стабилни организационни умения, опитайте се да намерите примери, в които сте демонстрирали това умение. Освен професионален трудов опит, това може да бъде и организиране на събитие за спортен клуб или студентска асоциация.

Създайте своето професионално CV сега

Преносими умения

За студентите в бакалавърска степен някои умения могат да бъдат прехвърлени и приложени във всяка индустрия, независимо от произхода. Имайте предвид, че по същество те са меки умения, но са по-общи.

Примери за преносими умения:

  • Разрешаване на проблем;
  • Критично мислене;
  • Лидерство;
  • Адаптивност;
  • Съвместна дейност;
  • Аналитичност;
  • Творчески;
  • Комуникация.

Личен профил за CV на студент

Резюмето на профила, обикновено известно като личен профил или за мен, е кратко и сбито професионално изявление, което показва на рекрутера вашите кариерни стремежи и основни компетенции. Имайте предвид, че личното изявление за CV на студент е различно от резюмето. По-често се свързва с писмен документ или есе, където кандидат-студент изразява интереса си да се присъедини към институция или организация. В четири до шест изречения покажете своите интереси, умения, таланти и постижения. Резюме описва съответния ви опит, съобразен с вакантната позиция, за която кандидатствате. В последното изречение на личния си профил напишете каква работа търсите заедно с желаната работна среда или култура. Покажете своята креативност, като обяснявате как можете да допринесете за дадена компания. Използвайте този раздел, за да привлечете вниманието на читателя и да продадете най-важните си умения и способности.

Включете меките умения тук вместо секцията „Области на експертиза“. Опишете накратко кой сте, каква е текущата ви ситуация и какви са кариерните ви амбиции. Използвайте меки умения и ключови думи, подходящи за конкретната позиция, за която кандидатствате. Тук можете също да посочите вашата основна специализация, предпочитана фирмена култура и работна среда. Не забравяйте да използвате глаголи за действие, за да опишете вашите умения и постижения. Избягвайте да използвате местоимения от първо лице, тъй като може да изглежда непрофесионално.

По време на процеса на писане този раздел трябва да бъде попълнен последен. След като сте записали всички основни части от вашето CV (т.е. трудов стаж, образование, области на експертиза), обобщете вашите меки умения, компетенции и опит в личен профил.

Примери за CV профили за студенти

Тук можете да намерите три обобщени примера за профили: абитуриент, който кандидатства за стаж по уеб маркетинг, студент трета година, който търси стаж като невролог, и студент по право, който търси начална работа като служител по политиката.

Ако търсите CV за студенти, не забравяйте да разгледате страницата на нашия уебсайт за още примери

Резюме на профила на CV на ученик - Завършване на гимназия

Ентусиазиран и ориентиран към данни абитуриент на A-ниво със специалности по математика и психология. Демонстриран практически опит в публичното говорене, обслужване на клиенти и управление на екипи. Търся да използвам моите комуникационни и аналитични умения, за да започна кариера в уеб маркетинга. Бих се радвал да придобия стаж като маркетинг асистент в екипно ориентиран стартъп или малко предприятие.

Резюме на CV профила на студент - Студент със завършен стаж

Детайлно ориентиран и сръчен студент втора година по медицина със специализация по неврология. Страстен и висококвалифициран в провеждането на изследвания, грижите за пациентите и техниките за невроизобразяване. Нетърпелив да приложа своите административни умения и умения за решаване на проблеми, придобити от стажа в клинична среда. Търся стаж или чиракуване като младши невролог в здравеопазването.

Резюме на CV профил на студент - Трета година студент по право

Внимателен и организиран третогодишен студент по право със специалност „Международно право на правата на човека“ с второстепенна история. Има опит в изграждането на партньорства с клиенти и е напълно запознат с всички съдебни процедури и преписи на дела. Високо образован относно всички процедури, структури и особености на международното право. Excel е подходящ за правните проучвания, архивирането на документи и управлението на времето. В търсене на професионална позиция на начално ниво като политически съветник в уважавана и професионална адвокатска кантора.

Искате ли да научите повече за резюмето на профила? Разгледайте нашата статия в блога за личен профил, където разработваме повече за това как да подходите към този раздел от вашето студентско CV.

Допълнителни секции

За да обобщим казаното, има някои задължителни и незадължителни раздели в автобиографията. След като попълните CV- то си за конкретна работа с подходящ опит, умения и лични данни, можете да се обърнете тук, за да видите кой раздел да добавите, комбинирате или актуализирате. Когато добавяте допълнителни раздели, уверете се, че показвате подходяща информация в CV, като по този начин добавяте стойност. Ако имате празно място или минимален опит, помислете за попълване на място в автобиографията си поради липса на професионален опит; помислете за добавяне на следните части:

  • Технически умения: посочете техническите си умения, като изброите конкретни инструменти, програми или езици за програмиране, с които владеете. Примери за езици за програмиране могат да включват Python, HTML, C++, JavaScript, RStudio и други. Ако сте повече дизайнер или креативен човек, помислете за следните творчески инструменти: Adobe Creative Cloud Suite, Final Cut Pro, Canon, Nikon, Blender и Figma.
  • Извънкласни дейности: били ли сте член (управителен съвет) на академичен клуб или студентско правителство, или сте писали за студентски вестник? Отлично! Тези дейности могат да демонстрират вашата отдаденост и ангажираност. Ако не ги споменавате в студентската си автобиография, това би било значителна загуба, ако имате малък трудов опит.
  • Езици: ако говорите повече от един език, препоръчително е да го включите, особено ако кандидатствате за компания с международен екип. Въпреки това, ако вече разполагате с достатъчно информация в автобиографията си и не ви остава много място, тогава е по-добре да се съсредоточите върху основните раздели на вашето CV. Те включват трудова история, образование или умения, например.
  • Награди: това се използва предимно за по-висши позиции, но ако сте получили изключителни награди като студент, можете или да създадете нов раздел, или да го изброите в точки под образование или трудов стаж. Можеше да бъдеш номиниран за поздравител, прощъпулник или да си завършил с изключителни академични и извънкласни резултати в университета. Това е чудесен начин да компенсирате липсата на трудов опит. Примери за постижения могат да включват награди от институция, завършване в свързана индустрия и публикуване на доклад.
  • Хобита: нашият съвет е да изключите неуместни хобита или интереси. Имайте предвид, че целта на едно добро и удобно за ATS CV е да изброява само подходящ опит и умения. Вместо това можете да използвате първото си интервю за работа, за да разработите подробно ежедневните си задължения, постижения или интереси в CV. Изключете меки интереси като четене на книги или игра на игри. Ако вашите хобита или лични интереси съвпадат с вашата сфера на работа, това може да ви даде забележимо предимство пред други кандидати. Трябва да демонстрирате какво ви вдъхновява и движи като личност. Колкото по-конкретни сте, толкова по-автентични са вашите интереси.
  • Препоръки: не ги включвайте, освен ако не е посочено на страницата със свободни позиции. Работодателите са склонни да изискват препоръки на по-късен етап от кандидатстването. За повече информация, моля, вижте нашата статия за това как да добавите своите референции към вашето CV.

СЪВЕТ: Не лъжете за вашите постижения или технически познания (напр. програмиране, езикови умения). Рекрутерът може да ви тества за това или може да реши, че не заслужавате доверие или сте достатъчно квалифицирани по време на пробния период.

Резюме на този блог: ключови изводи

След като напишете своята магистърска и специфична студентска автобиография, вече сте в пълна готовност да подавате кандидатури за работа, която ви интересува. Прегледайте периодично различни раздели на това ръководство. По този начин в крайна сметка ще овладеете всички технически аспекти на проектирането на CV на студент, като се запознаете с всички стъпки, необходими за постигането му.

Използвайки нашите експертни съвети, вие ще бъдете в по-добра форма, за да създадете изключителна, добре структурирана и стабилна автобиография. Не забравяйте да разделите работния си процес на задачи и подзадачи. Пишете по организиран и лесен за следване начин. Обърнете внимание, че изработването на привличащо вниманието CV от първия път може да бъде обезсърчителна и стресираща задача. Въпреки че е лесно да се научите как да направите CV, ще ви отнеме много време, за да го овладеете. Не се стремете да усъвършенствате уменията си веднага. Правенето на грешки и разработването на множество чернови на вашето CV е нормално. Всичко това е част от учебния процес. Колкото повече грешки правите, толкова по-добре. Надяваме се, че това ръководство ви е помогнало да се доближите една крачка до мечтаната работа, като същевременно подобрите уменията си за писане. Досега трябва да сте в състояние да се отличите в създаването на впечатляващи и добре структурирани автобиографии. Нашият екип на CV Maker ви желае късмет и вдъхновение за бъдещите ви автобиографии.

CV съвети за студенти

  • Използвайте прост, кратък и професионален език;
  • Избягвайте използването на разговорни или жаргонни термини;
  • Познайте обхвата на фокуса си и кандидатствайте за работни места или стажове на начално ниво;
  • Свържете ключовите думи с длъжността, като гарантирате, че е удобна за ATS;
  • Редовно правете и актуализирайте своята Master CV;
  • Редовно проверявайте автобиографията си за печатни и правописни грешки

ЧЗВ и факти

  • Колко дълго трябва да бъде моето CV?
    Вашето CV не трябва да надвишава повече от две страници. Ако има една страница от CV, която малко надвишава страницата, тогава променете размера на шрифта или формата на документа, така че да обхваща поне 1,5 страници. Имайте предвид, че CV от 1 страница се използва предимно за хора с малък или никакъв опит.
  • Колко дълга трябва да е длъжностната ми характеристика?
  • Длъжностната характеристика трябва да е най-малко четири реда и не повече от шест реда.
  • С какво CV-то на студент е различно от другите CV-та?

По същество CV-то на студент не се различава съществено от другите видове автобиографии. Голямата разлика, най-общо казано, е, че няма да имате толкова опит като някой, който е на пазара на труда от години и години. Малкият трудов опит обикновено е недостатък, но работодателите разбират, че е малко вероятно студентите да притежават всички необходими умения – освен ако не говорим за зрели студенти, които са се върнали към образованието по средата на кариерата си. Следователно CV-то на студента ще трябва да включва повече положителните качества на съответния индивид, вместо да подчертава съответния трудов опит. Единствената разлика, която си струва да се отбележи, са традиционните (хронологични) и базирани на умения (функционални) автобиографии. Ако искате да научите повече за това, разгледайте нашата свързана статия в блога.

Как да направите CV-то си на студент да изпъква?

Нека си го кажем; липсата на професионален трудов опит може да се счита за недостатък от вашия потенциален работодател. Следователно ще трябва да се отличавате в други области, като например вашето CV. Ключът тук е да приспособите автобиографията си така, че да отговаря безпроблемно на описанието на длъжността. В описанието на длъжността работодателите дават много указания за това какво търсят в даден кандидат. Използвайте тази информация в най-добрата си полза! Уверете се, че необходимите умения могат лесно да бъдат намерени, когато сканирате автобиографията си.

Ако кандидатствате за работа в творческа индустрия, тогава можете да отидете в града с използването на цветове, графики и изображения. Повечето дипломирани работни места обаче изискват да се придържате към конвенционален формат, което затруднява вашето CV да се отличава от конкурентите. Като алтернатива можете да използвате главни букви за заглавията на вашите раздели, което прави автобиографията да изглежда по-динамична. Когато изброявате ключови атрибути, които ви правят годни за работа сред други по-общи, разумното използване на курсив или удебелен текст също може да има значение. Ключът тук е да не прекалявате с форматирането; в противен случай вашето студентско CV може да изглежда малко детински.

Как да напиша CV още в университета?

Трябва да следвате всички стъпки от процеса на писане на CV, включително, но не само, планиране, проучване, създаване на главна автобиография и автобиография, специфична за свободното място, последвано от корекция и редактиране. Използвайте глаголи за действие и кратки абзаци, за да предадете съобщението си. Внимавайте за ключовите думи, които се показват на уебсайта на компанията и публикацията за свободни позиции.

Създайте своето професионално CV сега

Свързани статии

Повече от 112,872 клиенти вече са си направили CV

CV maker ви позволява да си направите уникално и професионално CV в рамките на 15 минути.

Създаване на CV

Шансовете ви за намиране на работа ще се увеличат с 65%