Как да напишете стандартно CV по лесен начин?

Завършили сте на скоро и търсите първата си работа? А може би сте на лов за най-добрите оферти. В случай, че се намирате в някоя от горните ситуации, имате нужда от впечатляваща автобиография, която да Ви изведе пред останалите кандидати за позицията. Да напишете CV-то си е малко по-сложно от това да излезете на разходка в парка. Тези две страници ще определят дали ще получите интервю. Понякога има и доста напрежение изправяйки се срещу останалите кандидати. Добрите новини са, че не е нужно да работите сами над CV-то си. Ние Ви предлагаме подробно ръководство за това какво да включите, какво да избегнете и какво могат да очакват работодателите от Вас.

Създайте своето професионално CV сега

Кои са задължителните категории, с които трябва да разполагате в своето CV?

Резюмето Ви трябва да съдържа следните категории, които да могат да предоставят съответната информация на работодателя:

1. Лична информация

Въпреки че информацията за контакт е безсмислена, ще се изненадате да разберете, че някои хора забравят да включат някои от своите данни. Трябва да предоставите пълното си име, наименованието на професията си, личен имейл адрес и номер на мобилен телефон. Друга незадължителна информация, която можете да предоставите е Вашият LinkedIn, както и професионален уебсайт. Не бива обаче да споменавате следните неща:

  • Имейл адрес на местоработата Ви, както и текущ бизнес контакт
  • Неподходящи имейл адреси в социалните мрежи
  • Снимки

Необходимо е да направите професионален имейл адрес, който да не е несериозен или забавен. Въпреки че трябва да предоставите телефонен номер е добре, съобщението в гласовата Ви поща да звучи професионално.

Създайте своето професионално CV сега

2. Лично изявление

Личният профил е важна част от резюмето Ви и поради забележимата си позиция работодателят ще погледне първо него. Когато пишете резюме, целта е да предоставите бързо впечатление за себе си. Какви ключови качества притежавате? Какво положително влияние можете да добавите към компанията? Това е кратък абзац, чрез който да убедите мениджъра, който отговаря за подбора на персонал, че си струва да бъдете избран за позицията. Вижте какво например бихте могли да напишете:

  • Кой сте Вие като личност
  • Какви са Вашите постижения
  • Две или три Ваши качества
  • Вашата визия и това, което възнамерявате да направите за фирмата
  • Използвайте думи, свързани с действия, за да бъдете по-убедителни

Въпреки това трябва да се въздържите от писане на дълъг параграф, обясняващ защо искате работата. Не споменавайте никаква неуместна информация.

3. Професионален опит

Вашата трудова история е в центъра на автобиографията и е нужно да изброите предишните си работни места в обратен хронологичен ред. Очертайте този раздел в следния ред:

Официална длъжност: всеки запис трябва да започва със заглавие на длъжността с получер шрифт. Професионалните работни заглавия подчертават напредъка в кариерата Ви.

Фирма и местоположение: Посочете името на адреса на фирмата, както и града, в който сте работили.

Продължителност на заетостта: Включете периода, през който сте работили във фирмата, като посочите месеца и годината, в които сте започнали, както и датата, на която сте напуснали.

Задължения и отговорност: Представете обобщение на Вашите отговорности и задължения за всяка длъжност. Те обаче трябва да са подходящи за публикацията за работа, която търсите.

Постижения: Постиженията подчертават колко добре сте свършили работата си. Тук можете да предоставите списък със статически данни и цифри, които показват доказателствата за това. Използвайте тази част, за да убедите работодателите, че можете да повлияете положително на тяхната организация.

Трябва да предоставите информация за своя трудов стаж през последните 15 години. Можете да пропуснете краткосрочните работни места и стажове.

4. Образование

Информацията, която трябва да предоставите в този раздел зависи от Вашия професионален опит. Например, ако имате повече от 2 години опит, включете само дипломи след средно образование, като посочите датата на дипломиране, името на институцията и Вашата степен. В случай, че сте току-що завършил, посочете своите отличия, заглавие на дисертация, курсова работа, която е от значение за позицията, както и най-добри постижения и извън класни академични дейности. Датите са подходящи за кандидати с начално ниво, но ако имате над 10 години опит, можете да ги оставите над тях.

Умения

Добре е да включите минимум от пет умения, които са подходящи за позицията, която търсите. Техническите квалификации са специфични за сферата на информационните технологии, уеб разработката и статистическото моделиране. Тези умения включват ефективна комуникация, способност за решаване на проблемите, взимане на инициативност, както и правилно мислене в критични ситуации. Трябва да посочите нивото си на владеене на език, като можете да илюстрирайте на кратко как сте използвали тези възможности в миналото. Въпреки това е изключително важно да останете актуални. Следователно трябва да съпоставите квалификациите в рекламата с уменията, които имате и да включите подходящи ключови думи.

Какви раздели могат да бъдат пропуснати в стандартната автобиография?

Следните раздели не са задължителни, но можете да ги включите, за да затвърдите автобиографията си и да получите първо интервю:

  • Доброволческа работа: предоставя страхотно изживяване, което можете да добавите към CV-то си, а също така показва и вашите интереси извън кариерното ви развитие
  • Езици: В случай, че имате няколко езикови особености, можете да ги споменете, стига да са подходящи за работата, която търсите. Въпреки това вашето ниво на владеене трябва да бъде над средното към високо
  • Награди и отличия: Добавете съответните награди, които сте получили в професия си и лесно можете да получите интервю
  • Хобита и интереси: Можете да споменете своите интереси и занимания. Въпреки това не лъжете и не включвайте общи хобита като гледане на филми или слушане на музика.
  • Конференции: При наличие на значими събития или конференции, на които сте присъствали в миналото, свързани със специалността Ви, е добре да ги подчертаете.

Създайте своето професионално CV сега

Какво трябва да оставите в автобиографията си?

Добре е да предоставите следните данни в своето CV:

Препоръчител

В случай, че искате да бъдете забелязани по-лесно по време на кандидатстването, можете да прикачите препратки. В някои случаи работодателя може сам да Ви помоли да прикачите такива. Следователно, можете да игнорирате раздела или да създадете клауза, че сте готови да ги предоставите.

Графики и диаграми

Някои хора използват професионални таблици, за да покажат нивата си на компетентност за умения за други езици. Те не винаги добавят нужната стойност. Например, вместо графики можете да дадете цифри и съответно различни статистики.

Снимки

Изображенията не добавят стойност към автобиографията, освен ако не кандидатствате за позицията модел. За това се въздържайте от снимки и се фокусирайте върху описанията на своите умения.

Лъжи

Честността ще Ви помогне да избегнете неудобни въпроси и ситуации по време на процеса на наемане. Не предоставяйте невярна информация в автобиографията си. В случай че наемодателят е усърден, той може да провери информацията, която сте предоставили. Освен това не бива да криете пропуските в автобиографията си. Всички прекъсвания в кариерата трябва да бъдат добре аргументирани и обяснени. Можете да опишете умения, придобити по време на периода, през който не сте работили.

Как изглежда едно добре направено CV?

Ако използвате обратен хронологичен формат, редът ще зависи от Вашия трудов опит. Стандартната автобиография следва следния ред:

  1. Лични данни
  2. Лично изявление
  3. Трудова история
  4. Образование
  5. Умения
  6. Допълнителни секции

В случай че сте току що завършил своето образование, идва ред и на личното изявление. Можете също да използвате автобиография, базирана на умения, за да подчертаете качествата, които Ви правят подходящ за работата.

Как да се справим с малкия опит или липсата на такъв

Намирането на работа с малко опит е трудна битка, но това не трябва да Ви спира. Ето няколко идеи, които ще Ви помогнат да получите покана за интервю.

Увеличете максимално своето описание

Използвайте резюмето на автобиографията си, за да илюстрирате защо сте идеалният кандидат за работата. Споделете уменията си и покажете своята личност. Не разказвайте истории, а опишете кратка информация.

Подчертайте уменията си

Дори да нямате професионален опит, можете да опишете уменията, които сте придобили в колежа или като доброволци. Някои от знанията, които сте придобили, са приложими в различни области и мениджърът по наемане би могъл да Ви одобри за съответната позицията.

Използвайте ключовите думи внимателно

Ако работодателят си служи със софтуер за проверка, трябва да използвате подходящи ключови думи, за да сте сигурни, че сте я преминали. Подходящите ключови думи ще дадат шанс на автобиографията Ви да достигне до мениджъра по наемане.

Създаването на сбито CV е необходимо, за да получите интервю и работа. С помощта на ръководството по-горе ще имате време лесно да направите автобиографията си впечатляваща.

Създайте своето професионално CV сега

Свързани статии

Повече от 112,872 клиенти вече са си направили CV

CV maker ви позволява да си направите уникално и професионално CV в рамките на 15 минути.

Създаване на CV

Шансовете ви за намиране на работа ще се увеличат с 65%