Трябва ли да използваме снимка в автобиографията

Все още няма ясен отговор на въпроса дали наистина си струва да добавите снимка към автобиографията си. Мненията по този въпрос са различни и изборът зависи изцяло от Вас. Все пак обаче използването на снимки става все по-честа тенденция през последните години.

* Трябва ли да използвам снимка? Моля, имайте предвид, че нашите шаблони за автобиография се адаптират автоматично!

Създайте своето професионално CV сега

Забележка: Винаги имайте предвид снимките и информацията, които могат да бъдат намерени онлайн, тъй като някои специалисти по набиране на персонал, все още могат да потърсят в Google конкретен кандидат, преди да ги поканят на интервю. Ето защо трябва да проверите дали няма да се появят неподходящи снимки при търсене на Вашето име. Уверете се, че Вашите профили в социалните медии са поверителни, ако искате съдържанието, което искате да запазите лично, да се вижда от всички.

Не винаги е необходима снимка за автобиография

Искате да изпратите автобиографията си извън България? В този случай ще разберете дали наистина е необходимо да прикачите снимка към автобиографията си, за да я изпратите в други страни. Например, ако оставите автобиография във Великобритания или САЩ, не се препоръчва да прикрепите снимка. Ако използвате нашата услуга за създаване на резюме, можете лесно да направите копие без снимка, да го приложите при запълване на лични данни, след което шаблонът на резюмето ще се адаптира автоматично.

Направете свое собствено проучване

Учени, които са провели изследване в университета Ариел и университета Бен-Гурион в Израел, стигнаха до извода, че използването на автобиографични снимки има както положителни, така и отрицателни последици най-често за жените. Изследванията показват, че когато подадат автобиография без снимка, жените са с 40% по-склонни да получат покана за интервю, отколкото със снимка. Установено е също, че около 93% от хората, които преглеждат автобиографията, са жени.

При мъжете резултатите от проучването се оказват различни, тъй като по-привлекателните мъже са канени на интервю по-често. Все пак обаче не можем да сме сигурни, че подобни тенденции се наблюдават в България, тъй като това изследване е проведено в Израел.

Предимства

  • Снимка, поставена във Вашата автобиографията Ви визуализира като професионалист и гарантира, че ще бъдете по-добре запомнени. В допълнение, правилно подбраната снимка допринася за развитието на Вашата лична марка.
  • Поставяйки снимка, Вие се отличавате от другите кандидати, тъй като често повечето хора не я прилагат към автобиографията си.
  • Професионалната снимка, която поставяте, ще създаде печелившо първо впечатление за аудиторията.

Недостатъци

  • Дискриминация, основана на лични различия. Важно е работодателят да обърне внимание на професионалните качества на кандидата, а не на външния вид.
  • Някои специалисти за подбор на персонал все още смятат, че оставянето на снимка в автобиографията не е професионално, тъй като Вашият външен вид няма нищо общо със способността да вършите качествена работа.
  • Снимките с лошо качество могат да създадат и лошо първо впечатление. Осветлението и местоположението на снимката, както и други фактори също оказват отрицателно влияние върху това.

Да, наличието на снимка в автобиографията не е гаранция за успех. В същото време обаче добре подбраната снимка трябва да Ви показва само от най-добрата страна.

Създайте своето професионално CV сега

Спазвайте следните правила:

използвайте:

  • Публикувайте актуална снимка
  • Използвайте подходящо осветление
  • Усмивка на снимката е най-добрият избор
  • Фокусирайте се върху лицето си и не поставяйте снимка в цял ръст
  • Придържайте се към сдържана визия и дрескода
  • Обърнете внимание на размера на снимката, тъй като не трябва да е много голяма

Не използвайте:

  • Снимка в неформална обстановка (празнуване на събития, места за забавление и др.)
  • Снимка с лошо качество
  • Селфи или снимка в огледалото
  • Снимка в компанията на приятели и други хора
  • Твърде интимни снимки

Създайте своето професионално CV сега

Примери за неуспешни снимки

casual clothingcasual clothing man

Снимки в ежедневни дрехи

Водете се от позицията, която искате да получите, като оставите снимка. Например, ако работата е свързана с офис работа, изберете дискретен бизнес стил и избягвайте по-откритите дрехи.

no professional setting manno professional setting

Снимки, направени в непрофесионална обстановка

Снимките по-горе са абсолютно неподходящи за използване в автобиография. Не използвайте снимки от партита, както и такива от празничната маса или от плажа.

Избягвайте снимките, публикувани по-горе, тъй като това ще повлияе негативно на първото впечатление на специалиста по наемане на персонал.

Някои последни съвети

Повечето хора намират работа, без да включват свои снимки, така че това в никакъв случай не е изискване. Няма значение как изглеждате за по-голямата част от работата, за която кандидатствате, така че препоръчваме да използвате снимка само, ако това е задължително изискване.

Повечето кандидати трябва просто да се съсредоточат върху качественото писане, когато съставят CV. Искате мениджърът по наемането да остане с впечатлението, че сте експерт в своята област и наистина разбирате какво правите. В крайна сметка това е наистина е важно и те искат да го видят. Повечето компании не се интересуват как изглеждате, стига да можете да вършите работата си добре.

Дали да добавите снимка към CV-то си е избор на всеки. Сред големия брой шаблони в нашата услуга ще намерите както автобиография със снимка, така и без нея.

Използването на снимка има своите предимства и недостатъци, но можем да обобщим, че на въпроса дали си струва да сложите такава, потребителите на нашия сайт все повече отговарят с „да“. Искате ли да се откроите от другите кандидати и да създадете страхотно първо впечатление? Тогава не се колебайте и създайте ярка автобиография, за да получите мечтаната работа сега!

Свързани статии

Повече от 112,872 клиенти вече са си направили CV

CV maker ви позволява да си направите уникално и професионално CV в рамките на 15 минути.

Създаване на CV

Шансовете ви за намиране на работа ще се увеличат с 65%