Кои Ваши умения да включите в CV-то си?

Писането на автобиография често може да изглежда леко досадна и дори скучна задача. Нуждаем се от уникално CV, но как да го постигнем? Изброяването на нашия трудов стаж, квалификации и ключови умения не е достатъчно. Всъщност това, което ни прави уникални и интересни за работодателите е съвкупност от фактори, сред които уменията играят съществена роля. Раздел „Умения“ посочва защо сте най-добрият кандидат за дадена позиция!

Създайте своето професионално CV сега

Твърди срещу меки умения

Как да прецените кои от уменията си да включите във Вашата автобиография? За начало вземете лист хартия и начертайте линия по средата, за да формирате две колони със заглавия „твърди умения“ и „меки умения“. Какво представляват твърдите и меките умения?

Когато става въпрос за търсене на подходящ кандидат, работодателят търси и двата варианта – и твърди, и меки умения:

  • Твърдите умения са способностите, които е по-вероятно да бъдат усвоени активно по време на обучението или работата и обикновено са специфични за нуждите на индустрията, в която работите.
  • Меките умения са по-общи и важат за почти всяка работа. Те са ориентирани към личността и отношенията.

Ето няколко примера:

Твърдите умения са изключително разнообразни и изцяло зависят от Вашето образование и сфера на дейност. Те могат да включват работа с кодове, програмни езици, графичен дизайн, машинно инженерство, шиене... Опциите са безкрайни.

Помислете отново за Вашето образование и кариера. Какви квалификации или сертификати имате? Какви умения сте усвоили, за да вършите конкретни дейности по специалността? Отговорите на тези въпроси ще Ви помогнат да разберете какви са Вашите твърди умения.

Меките умения често са по-трудни за изброяване, защото е малко вероятно да имате квалификация за тях. Те могат да се считат за „междуличностни умения“ – напр. работа в екип, емпатия, лидерство, комуникация, точност.

Един от начините да разберете силните си страни в тези области е да помислите как сте повлияли положително върху извършването на дадена работа, вместо да се съсредоточавате върху дейностите, които сте вършили. Изслушвахте ли колегите си? Клиентите Ви смятат ли Ви за симпатични? Колегите Ви мислят ли, че сте услужливи?

Сега вземете отново листа и запишете във всяка колонка всяко качество, което Ви дойде наум. Не е нужно да владеете съответното качество на експертно ниво. Просто трябва да можете да се обосновете защо смятате, че го притежавате и да разкажете за него на интервюто, ако Ви попитат.

Какви умения трябва да включите в автобиографията си?

От какво биха се впечатлили работодателите? Кое ще ги накара да обърнат внимание именно на Вашето CV? Кои са онези умения, които всеки бъдещ служител трябва да притежава?

Разбира се, и двете категории умения ще зависят от работата, за която кандидатствате. Започнете, като разгледате внимателно описанието на длъжността и проверете кои ключови умения се изискват. Те трябва да са споменати във Вашето CV.

Вземете химикал и подчертайте уменията, споменати в длъжностната характеристика, след което се уверете, че включвате в автобиографията си онези от тях, които наистина притежавате. Не лъжете: ако не можете да взимате бързи решения под стрес, не казвайте, че можете! Наблегнете на уменията, които притежавате, и споменете желанието си да усвоите допълнителни умения в процеса на работа.

В допълнение към Вашите твърди и меки умения, помислете дали нямате преносими такива. Това са качества, които ще Ви бъдат полезни на най-различни работни места: такива са компютърна грамотност, работа под стрес и с крайни срокове, умения за писане, презентиране.

Помислете внимателно какво изисква работната позиция, за която кандидатствате: ако искате да Ви наемат за бавачка, вероятно в такъв случай компютърната грамотност не би била от значение, но затова пък работодателите Ви ще се радват да знаят, че можете да организирате времето си ефективно и че се разбирате с деца.

Как да докажа, че имам умения?

Разбира се, изброяването на Вашите умения в CV-то Ви не е достатъчно. Трябва да ги поставите в контекст, който да демонстрира как сте ги усвоили и/или приложили.

Например, ако владеете немски език и сте го прилагали в предишната си работа, можете да добавите в раздел „Трудов стаж“ как това умение Ви е помогнало професионално (напр. „Успях да водя преговори с немскоговорящи клиенти и да съдействам за подписването на двустранни договори“). Ако сте завършили образование в сферата на езиците, ето как да напишете добра автобиография на учител.

От друга страна, ако сте студент или току-що завършил, вероятно още нямате натрупан опит зад гърба си. В такъв случай работодателите ще се интересуват от всичко, което сте правили досега, за да придобият представа какъв човек сте и какви качества притежавате. Дори и да кандидатствате като стажант в счетоводна кантора, може да споменете, че сте гледали дете на едно и също семейство в продължение на 2 години, защото това показва Вашата ангажираност и постоянство.

Можете да форматирате CV-то си по най-различни начини, но нашите шаблони значително ще улеснят организирането на формата и структурата на автобиографията Ви.

Създайте своето професионално CV сега

Какви умения търсят работодателите?

Вече споменахме по-горе, че е важно да разгледате внимателно описанието на длъжността, за която кандидатствате, и да извлечете от там изискваните умения, но понякога е вероятно да нямате такава възможност. Например, ако изпращате автобиографията си до много фирми в различни сфери с цел да Ви потърсят, когато се оваканти работно място при тях. Или ако качвате CV-то си на уебсайт за работа с цел да бъде открито от потенциални работодатели.

В такъв случай помислете какво искате да съобщите на бъдещия си работодател за себе си. Ако отчаяно искате да намерите платена работа като писател, се уверете, че сте подчертали съответните си умения за писане: напр. писане на статии за студентски вестник, водене на личен блог, колонка в местен вестник.

Ако не желаете да сте толкова конкретни, наблегнете върху образованието и трудовия стаж и акцентирайте върху Вашите меки и преносими умения, както и върху желанието си да се развивате. Вижте как да напишете автобиография без опит.

И накрая, ако познавате някого в областта, към която сте се насочили, или човек в отдел Човешки ресурси или администрация, бихте могли да ги попитате за съвет. Кои умения считат те за важни и кои нямат особено значение? Покажете им Вашата автобиография и ги помолете да изкажат мнението си за изброените там твърди и меки умения.

Ключови изводи

Раздел „Умения“ е един от задължителните раздели в CV-то Ви, затова трябва да присъства там. Но е важно също изброените умения да имат значение за работата, за която кандидатствате. Твърде общите умения няма да Ви помогнат да Ви поканят на интервю. Моля, обърнете внимание на следните съвети:

  • Прегледайте описанието на длъжността, преди да разработите раздела за умения в CV-то си. Задайте си следните въпроси:
  • Кои са уменията, необходими за тази работна позиция?
  • Какви други умения ще Ви помогнат да постигнете успех в тази роля?
  • Кои са най-важните умения?

Опитайте се да подредите уменията си по важност.

  • Твърдите, специфични за работата, умения могат да се разглеждат като необходим минимум за кандидатите. За да премине първия подбор, кандидатът трябва да притежава тези умения (напр. счетоводителят трябва да владее счетоводство и финанси, програмистът трябва да владее определени програмни езици – прочетете как да напишете CV за програмист).
  • Меките умения са мястото, където кандидатът може да се отличи от останалите. Притежаването на добри комуникативни умения или умения за сътрудничество, например, ще Ви направи предпочитан колега за работа в екип.
  • Опитайте се да бъдете възможно най-конкретни. Вместо просто да споменете „компютърни умения“, по-добре включете „създаване на презентации“, „работа с Excel таблици“ или „HTML“.
  • Бъдете готови да посочите примери по време на интервюто си, когато Ви попитат за конкретни умения, които сте посочили в автобиографията си. Всеки може да изброи умения, но трябва да можете да подкрепите всяко умение с конкретни факти или примери от реалния живот.

 

Създайте своето професионално CV сега

Свързани статии

Повече от 112,872 клиенти вече са си направили CV

CV maker ви позволява да си направите уникално и професионално CV в рамките на 15 минути.

Създаване на CV

Шансовете ви за намиране на работа ще се увеличат с 65%