Кои свои умения да опишете като пример в CV-то си?

Писането на автобиография често може да изглежда като леко досадна и, нека си признаем, скучна задача. Всеки има нужда от идентичност, но как може да я постигнем? Изброяването на нашия опит, нашите квалификации и ключовите ни умения изглежда сякаш се опитваме да се продадем, но в същото време може да е трудно да съобщим кои сме ние наистина - нещата, които ни правят уникални, интересни, както и защо сме най-добрия кандидат за дадена позиция!

Създайте своето професионално CV сега

Силни умения срещу слаби умения

Добро начало може да бъде да вземете лист хартия, да начертаете линия по средата като направите две колони със „силни умения“ и „слаби умения“. Това може да ви помогне да си дадете обща представа за това коя е добрата отправна точка, от която да напишете своето CV. И така, какво представляват силните и слабите умения?

Рядкост е и/или, но и в двата варианта, когато става въпрос за работодатели се търсят силни и слаби умения. Силните умения са нещата, които е по-вероятно да бъдат усвоени активно чрез образование или опит и ще бъдат специфични за нуждите на работата. Слабите умения са по-общи неща, които ще бъдат важни за почти всяка работа. Те са по-релационни и ориентирани към личността. Искате ли няколко примера?

Силните умения са изключително разнообразни и изцяло зависят от Вашето образование и заетост. Те могат да включват неща като кодиране, езици, графичен дизайн, машинно инженерство, шиене... Възможностите са безкрайни. Помислете отново за Вашето образование и кариера. Какви квалификации или сертификати имате? Какви умения сте научили, за да вършите конкретни работи? Отговорите на тези въпроси трябва да ви помогнат да разберете какви са Вашите силни умения.

Слабите умения често са по-трудни за комуникация, защото е малко вероятно да имате квалификация за тях. Те също могат да се считат за „междуличностни умения“ – неща като работа в екип, емпатия, лидерство, комуникация и ангажираност. Един от начините да разберете силните си страни в тези области е да обмислите как сте били положителна част от работна сила или клас, а не нещата, които сте правили. Бяхте ли добри в изслушването на колегите си? Клиентите ви смятат ли че сте симпатичен? Колегите ви мислят ли че сте услужлив?

Сега се върнете към своя лист хартия и запишете всичко, което изниква в главата ви под всяка една колона. Не е нужно да сте на експертно ниво в нещата, които пишете. Просто трябва да можете да се обосновете защо смятате това за умение и да сте на ясно кои са основните.

Какви умения трябва да включите в автобиографията си?

Това е въпрос, който интересува много хора. От какво ще се впечатлят работодателите? Какво ще ги накара да приковат вниманието си? Какво бихте могли да кажете, което ще ги накара да ви запомнят повече в сравнение с другите кандидати? Кои са добрите умения, които всеки потенциален служител трябва да притежава?

Точните умения за CV, разбира се, ще зависят от работата, за която кандидатствате. Започнете, като разгледате внимателно описанието на длъжността и проверите кои ключови умения изрично се изискват. Това трябва да са нещата, към които привличате внимание. Може да вземете химикалка на хартия и физически да подчертаете уменията, споменати в длъжностната характеристика, или да ги изброите. След това се уверете, че ги споменавате в автобиографията си. Не лъжете - ако не можете да взимате решения бързо например, тогава не казвайте, че можете! Наблегнете на необходимите умения, които притежавате, и споменете желанието да научите онези, които не притежавате.

В допълнение към вашите силни и слаби умения, помислете за преносими такива. Това са добри умения, които вероятно ще бъдат полезни в много работни места: компютърна грамотност, управление на крайни срокове, умения за писане и разбиране и основна математическа грамотност биха били няколко примера. Отново помислете внимателно какво изисква работата: ако кандидатствате за позиция като бавачка, тогава може би компютърната грамотност е без значение, но вашите работодатели може да се радват да знаят, че можете да организирате времето си ефективно.

Как да докажа, че съм умел?

Разбира се, успешното писане на качества за CV е нещо повече от просто изброяване на уменията, които имате. Трябва да ги поставите в контекст, който демонстрира как сте научили умението и/или как сте го използвали. Например, ако искате да кажете, че говорите немски, напишете каква квалификация имате или как сте я научили и, ако е възможно, пример кога използването му ви е помогнало професионално (напр. „Успях да комуникирам с клиенти, говорещи немски ").

Можете да намерите различни шаблони на автобиографии онлайн, които могат да ви посъветват различни начини за организиране на вашето CV. Някои предлагат да го организирате хронологично, като започнете с най-скорошния си опит. Други предлагат да го организирате по отношение на съответствие с ролята. И двата варианта могат да бъдат добри, но кой ще изберете може донякъде да зависи от вашите обстоятелства. Ако вече сте в работната сила от 25 години и имате богат и разнообразен опит, може да има някои неща, които да изберете да пропуснете. Ако кандидатствате за работа като адвокат по правата на човека, вероятно можете да пропуснете лятото, което сте прекарали работейки в колежа (въпреки че никога не се знае! Някои хора са страхотни в създаването на връзки между привидно несвързани области).

От друга страна, ако сте студент, току-що завършил бакалавърската си степен, вероятно нямате много опит зад гърба си. В този случай работодателите ще се интересуват от всичко, което сте направили, за да добият представа какъв човек сте. Дори ако кандидатствате за дипломирана програма в счетоводна фирма, може да им е интересно да разберат, че сте гледали дете на едно и също семейство в продължение на 2 години, просто защото това показва ангажираност.

Има много различни начини за форматиране на CV и е добра идея да прегледате шаблони, за да намерите най-подходящия за вас.

Създайте своето професионално CV сега

Какви умения търсят работодателите?

Както бе споменато по-горе, ако кандидатствате за конкретна работа, тогава е важно да разгледате внимателно описанието на длъжността и да проверите какви умения изрично изискват. Възможно е обаче да не е толкова лесно. Може би изпращате автобиографията си спекулативно на много фирми с различни фокуси. Може би я качвате на уебсайт за работа в мрежа, за да го намерят потенциалните работодатели.

Ако случаят е такъв, помислете какво най-много искате да съобщите за себе си. Ако отчаяно искате да намерите платена работа като писател, тогава се уверете, че уменията ви, свързани с това, са изпъкнали: писане за студентския вестник, личния ви блог, колоната, която сте написали за вестника в родния си град. Ако искате да запазите нещата по-отворени, може би е по-добре да извлечете накратко образованието и труда си опит, като се съсредоточите върху меките и пренесете умения и върху вашето желание да учите.

И накрая, ако познавате някого в областта, в която се интересувате да навлезете, или някой, който се занимава с много автобиографии (напр. някой в човешките ресурси или администрацията), тогава може да бъде изключително полезно да ги попитате за съвет. Кои са нещата, които наистина се открояват за тях? Кое е без значение? Интересуват ли се повече от вашите твърди или меки умения?

Ключови съвети за раздела за умения във вашето CV

Силно препоръчително е да поставите умения в CV-то си. Но начинът, по който правите това, е също толкова важен. Ако уменията там нямат смисъл за кандидатурата или са твърде общи, те няма да помогнат да бъдете поканени на интервю за работа. Моля, обърнете внимание на следните съвети;

  • Погледнете внимателно описанието на длъжността, преди да работите върху раздела за умения в CV-то си. Въпроси към себе си; какви са минимално необходимите умения за тази работа? Какви други умения ще ви помогнат да постигнете успех в тази роля? Кои са най-важните умения? Опитайте се да подредите уменията си по съответния начин.
  • Трудните, специфични за работата умения могат да се разглеждат като необходимия минимум за кандидатите. За да премине първия подбор, кандидатът трябва да притежава тези умения (напр. шофьор трябва да може да шофира, програмист трябва да знае определени езици за програмиране). Меките умения са мястото, където кандидатът може да се отличи. Притежаването на добри комуникативни умения или умения за сътрудничество, например, ще ви направи по-добър колега за работа.
  • Опитайте се да бъдете възможно най-конкретни; вместо просто да споменавате компютърни умения, по-добре бихте могли да споменете, че имате умения за правене на презентации, работа с големи файлове на Microsoft Excel или разбиране на HTML например.
  • Бъдете готови да посочите примери по време на вашето интервю за работа, когато ви попитат за конкретни умения, които сте посочили в автобиографията си. Всеки може да изброи умение, но вие трябва да можете да демонстрирате умението с пример от реалния живот.

Създайте своето професионално CV сега

Свързани статии

Повече от 112,872 клиенти вече са си направили CV

CV maker ви позволява да си направите уникално и професионално CV в рамките на 15 минути.

Създаване на CV

Шансовете ви за намиране на работа ще се увеличат с 65%